Πού οδηγηθήκαμε! An open letter from Andreas Petroudes

Προς:

  1. Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
  2. Έντιμο Υπουργό Εσωτερικών
  3. Έντιμο Υπουργό Εξωτερικών
  4. Έντιμους Αρχηγούς κομμάτων
  5. Έντιμους Πρόεδρο και Μέλη της Βουλής
  6. Α.Μ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και Μέλη της Ιεράς Συνόδου
  7. Έντιμο Πρόεδρο ΠΣΕΚΑ
  8. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Που οδηγηθήκαμε!

 

Είναι αυτονόητο ότι μετά τον εκτοπισμό των ελληνοκυπρίων από τις κατεχόμενες περιοχές, το κράτος είχε χρέος και υποχρέωση να διασφαλίσει την δίκαιη και ισότιμη κατανομή των βαρών, ούτως ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν την δική τους κατά αναλογία επιβάρυνση από τις επιπτώσεις της Εισβολής. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με στοχευμένη αναλογική φορολόγηση σε διάφορους τομείς, όπως τα έσοδα από την πώληση ακινήτων των οποίων η αξία αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω της κατοχής της μισής πατρίδας και της αυξημένης ζήτησης από εκτοπισμένους και άλλους, από την αύξηση των εισοδημάτων των ξενοδόχων, των οικοδομικών και άλλων επιχειρήσεων κτλ. Αυτό θα συνέβαλλε στο να επιδιώκουν όλοι την απελευθέρωση και την επιστροφή των προσφύγων στους τόπους τους, για να τερματιστούν και οι επιβαρύνσεις.  Αντί τούτου όμως, έχει διαφανεί ότι οι ενέργειες που έγιναν σε πλήρη μυστικότητα, αποσκοπούσαν στην εκμετάλλευση των συνθηκών που δημιούργησε η Εισβολή, για να προωθηθούν οι προσωπικές φιλοδοξίες, τα προσωπικά συμφέροντα, και η αρπαγή των περιουσιών που εγκατέλειψαν οι τουρκοκύπριοι. Καμία καταγγελία σε Διεθνείς Οργανισμούς για την στρατιωτική Εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, κατά παράβαση της Συνθήκης Εγγυήσεως, καμία απαίτηση και καμία διεκδίκηση για την απελευθέρωση της κατεχόμενης Πατρίδας και για την επιστροφή των προσφύγων. Μήπως με δικαιολογία τις δήθεν διαπραγματεύσεις, ροκανίζαμε τον χρόνο για να ολοκληρωθεί η μυστική διαδικασία της αρπαγής και για να οδηγήσουμε τα πράγματα στην νομιμοποίηση και μονιμοποίηση των τετελεσμένων; . Μήπως ο στόχος  ήταν από την αρχή η εγκληματική λύση του βολέματος, για αυτό  και παραπλάνησαν, δίχασαν, διασκόρπισαν, καταπίεσαν και φίμωσαν τον λαό για να μπορούν να δρούνε ανενόχλητοι; 

 Για 46 χρόνια οι εκτοπισμένοι ελληνοκύπριοι, φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο από αυτό τον κόσμο, με τον πόνο της αδικοχαμένης Πατρίδας, με τον καημό της επιστροφής στους τόπους τους, με το παράπονο της αδικίας της εξαπάτησης και φίμωσης από την ηγεσία και τους άλλους «συμπατριώτες», και πολλές άλλες πικρές εμπειρίες. Ποιοι έδωσαν σημασία στην δικαίωσή τους; Τώρα, ύστερα από 46 χρόνια, κάποιοι θυμήθηκαν, την ….απώλεια εισοδημάτων αυτών που είχαν περιουσίες στα κατεχόμενα και έρχονται με προτάσεις για κάποια, μηδαμινή φαντάζουμε, αποζημίωση, ωσάν και αυτό το τεράστιο έγκλημα εις βάρος της Πατρίδας και του λαού, θα μπορούσε να επαλειφθεί με τέτοιες ενέργειες.  Μήπως με όλο αυτό το σκηνικό, όχι μόνο αφήσαμε ανενόχλητη, αλλά και υποβοηθήσαμε  την Τουρκία να εδραιώσει την κατοχή της Πατρίδας μας;  Μήπως είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι φέραμε τα σύνορά μας με την Τουρκία στην οδό Λήδρας, και της δώσαμε την ευκαιρία να καραδοκεί ή/και να δημιουργήσει συνθήκες για την κατάκτηση όλης της Κύπρου και την εξαφάνιση του ελληνισμού; Για αυτά μας προειδοποίησε ευθέως ο κ Ερτογάν. Μήπως δεν είναι για αυτά που ο αξιότιμος Πρόεδρος εξέφρασε τις ανησυχίες του λέγοντας ότι, « η κρίση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε πολεμική διότι θα κινδυνεύσει με εξαφάνιση ο ελληνισμός της Κύπρου»; Μήπως είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε πολεμική αναμέτρηση, εκτός εάν υποκύπτουμε συνεχώς στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Μήπως είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι ώσπου υποκύπτουμε στις  απαιτήσεις της Τουρκίας, αυτή θα συνεχίσει να ζητά περισσότερα και θα μας επιβάλλει τους ατέρμονους στόχους της;  Μήπως για τις προσωπικές φιλοδοξίες και τα προσωπικά συμφέροντα, οδηγήσαμε και συνεχίζουμε να οδηγούμε τον ελληνισμό της Κύπρου προς εξαφάνιση, όπως δώσαμε αφορμή για την εξάλειψη του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης; Εδώ που φέραμε τα πράγματα είναι πλέον πολύ αργά για οποιαδήποτε διορθωτικά μέτρα, διότι η Τουρκία είναι εντός των πυλών. Εμείς της ανοίξαμε τις πύλες και εμείς την ανεχτήκαμε. Η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς δεν θα μπορεί να μας σώσει, ακόμη και εάν η Τουρκία αποσύρει όλα τα στρατεύματά της, διότι οι πύλες είναι πλέον ανοιχτές και θα μπορεί να τα επαναφέρει όποτε θελήσει.

Μόνο ο Θεός μπορεί να μας σώσει, αν κρίνει ότι αξίζουν να έχουν Πατρίδα οι απόγονοί μας.

 Ας αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες μας έναντι της Πατρίδας και των απογόνων μας.

 

Ανδρέας Πετρούδης

(Πρώην Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας, από την ίδρυσή της το 1987 μέχρι το 2002.)

Τηλέφωνο +35799616141

Ιστοσελίδα: www.andreaspetroudis.com

Email: andreaspetroudis@gmail.com